top of page
voorkeur groep - Copy.JPG

Over de Essener Muzikanten

Blaaskapel De Essener Muzikanten werd opgericht in 1964 in Essen, een gemeente in het noorden van de provincie Antwerpen. Sinds de jaren '80 heeft de kapel zich gespecialiseerd in de Böhmische en Moravische blaasmuziek. 

Sinds 2023 is Jan Aernouts uit Gooreind onze dirigent. Jan is zeker geen vreemde voor De Essener Muzikanten. Hij speelt zelf al vanaf zijn 12 jaar mee met deze muziekgroep en nam het stokje over van Alex Rommers.

Kijk hier om een optreden van ons te boeken >>

Historiek

in de gemeente Essen en omgeving. Sinds 1974 is gekozen om van muziekstijl te veranderen, zoals bij zoveel blaaskapellen in die tijd, geïnspireerd op de Egerländer muziek van Ernst Mosch und sein Original Egerländer Musikanten. De naam is in die tijd dan ook toepasselijk veranderd naar "Die Original Essener Muzikanten".

In de jaren 80 heeft deze muziekstijl stilaan plaats gemaakt voor de Böhmische en Moravische volksmuziek, welke iets vlotter en virtuozer van speelmanier is. Sinsdien gaat de kapel verder onder de naam "De Essener Muzikanten", maar origineel zijn zij steeds gebleven...

De Essener Muzikanten hebben reeds concertreizen gemaakt naar de meeste Europese landen: België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. Ook op tal van concoursen en wedstrijden hebben zij hun speelmanier laten gelden, denk hierbij aan bv. Provinciale, Nationale, Internationale maar ook de Europese kampioenschappen.

De Essener Muzikanten zijn tevens de organisatoren van één van de grootste festivals voor blaasmuziek in de Benelux. Telkens met Europese toppers op het programma, aangevuld met Belgische en Nederlandse kapellen in het voorprogramma. De volgende internationale blaaskapellen zijn in het verleden eens te gast geweest op de Essener Muzikantenfeesten:


Tiroler Nachtschwärmer, Mistrinanka (3x), Bojane, Moravenka (4x),

WurmtalerMusikanten, Malokarpatska Kapela, Blaskapelle Gloria (6x),

Damboranka, Vlcnovjanka, Dolanka, Sohajka (2x), Tufaranka (4x),

Skalicane (2x), Veselka, Original jungen Oberkrainer (2x),

Dujanska kapela, Drietomanka (4x), Stribnanka, Allgau 6, Borsicanka

en Vlado Kumpan und seine Musikanten (10x).
 

Het festival wordt ieder jaar gehouden op het 3de volle weekend

van oktober in de Heuvelhal te Essen.

Tot in oktober!!

 
bottom of page